Éhségsztrájk és szakszervezeti szabadidő – Utolsó vetítés és kiadványbemutató

🎞️ Gyertek el június 12-én szerdán, 19:00-ra az Eötvös10-be és csatlakozzatok hozzánk a Szabadidő Filmprogram záróvetítésére! Nézzük meg közösen, hogy jutottak el az angol munkások a szakszervezeti szórakozástól az éhségsztrájkig!

➡️ A vetítés mellé ingyenes kiadvány is jár, illetve maradjatok velünk és beszélgessünk a látottakról, ahogy azt már megszokhattátok!

* A kiadványról bővebben az esemény leírása végén olvashattok.

🎥 Filmek:

SPARE TIME (Szabadidő, Humphrey Jennings, 1939) 15min
ROAD (Út, Alan Clarke, 1987) 1h 7min

Propaganda az emberi fajért: Humphrey Jenningset egyszerre tartják számon mint a propagandafilm egyik legnagyobb mesterét, és az egyetlen költőt, akit a brit film adott a világ filmművészetének, ahogy hazájában mondják. Propaganda az emberi fajért – így foglalta össze ars poeticáját. És Keatst idézve: „A Szép: igaz s az Igaz: szép!” – sose áhítsatok mást, nincs főbb bölcseség!

Arculcsapó tévéfilmek: Alan Clarke – ahogy kortársai, például Ken Loach és Mike Leigh – életműve a televízióban, a BBC-nél és a Channel 4-nál bontakozott ki. A Thatcher-korszak alatt gyakorlatilag megszűnt a brit szerzői mozifilm, viszont sorra készültek a szubverzív, formaközpontú tévés remekművek, amelyek egyszerre deklarálták a politikai helyzet tarthatatlanságát és a hagyományos brit realizmus esztétikai forradalmát.

A filmekről: A Szabadidő program utolsó vetítése 1939-ben készült felvételekkel kezdődik és a nyolcvanas évek végi tévéfilmmel zárul.

A Spare Time-ban munkás-zenekarok, táncestek, futballmeccs, a megtervezett, kontrollált szabadidő képei idillként tűnnek föl. Az intimitás, az ábrándozás utolsó pillanatai a dolgozók számára, mielőtt hadba vonulnának, megözvegyülnének.

Alan Clarke Screenplay sorozatban megjelent Road című filmjében Lancashire munkástelepén az alkoholmérgezés és az önkéntes éhhalál határán lődörögnek az önkívületbe menekülő munkanélküliek. Iszonyodnak egymástól, maguktól, de a barátság, az intimitás vágya pillanatokra kijózanítja őket, hogy más mámort, a közeledés, a megvallás, a közös, ordító éneklés élményét engedje meg számukra.

A SZABADIDŐ Filmklub június 12-i alkalmán a vetítés után is maradjatok velünk a beszélgetésre, hogy megosszuk egymással a tapasztalatainkat!

* A Partizán Szabadidő filmklubjának utolsó vetítéséhez egy kiadvánnyal is készülünk. A bemutatott filmek további gondolkodásra inspiráltak, a vetítések utáni beszélgetésekben, podcastekben és a most megjelenő szövegekben terjesztjük ki a filmprogramot.

A kiadványban szereplő szövegek:

-Petri-Lukács Simon: Jegyzetek a cinefília karakteréről
- Lődi Virág: Két vizuális nevelési program filmes reprezentációja
- Nemes Z. Márió: A film mint szuperkannibál
- Erhardt Miklós: Képrombolás a 6. kerületben
- Babos Anna: A filmszem cinkosai

Adatkezelési Tájékoztató Felhasználási Feltételek Impresszum